Chondropatie pately a sport. S bolestí, ale bez následků

18.02.2012 21:31

Chondropatie pately se často projeví u sportovců. Může být diagnostikována také jako "Anterior Knee Pain", což už je zavedené označení pro bolavé koleno. Často je tato diagnóza označována za velkou přetrvávající záhadu ortopedie. Podle údajů americké Upstate Medical University připadá na toto onemocnění 16-25% všech případů zranění u běžců

Kromě toho, že je chondropatie pately nepříjemná i v běžném provozu, často znamená konečnou pro sportovní kariéru či významnější sportovní aktivity, při kterých je koleno zatěžováno. 

Ačkoliv ale neznáme příčiny chondropatie pately a příliš ji neumíme léčit, podařilo se objevit skutečnost, že sama chondropatie pately většinou nevede k patofyziologickým následkům v koleni, tedy že nutně nezpůsobuje artrózu. V kombinaci s jinou poruchou se tak stát může, ale pokud jde o samotnou chondropatii (chondromalacii) čéšky, nejde o degenerativní proces, jak se často chybně uvádí.

Řada sportovců se tak smíří s bolestí a s vědomím, že o tolik horší to zase být nemůže, sportuje dál. Velkým limitem pochopitelně zůstává pociťovaná bolest. V případě, že je příliš velká, je třeba zvážit, zda to stojí za to. Rozhodně ale doporučujeme poradit se s lékařem, který by měl být obeznámen s novými poznatky ohledně chondropatie pately.

Diskusní téma: Chondropatie pately a sport

Datum: 24.08.2014

Vložil: Veronika

Titulek: Chondropatie pately

Dobrý den,chci se zeptat, pravidelně dvakrát týdně tancuji a kolena mě bolí už téměř nepřetržitě.Má cenu dále pokračovat v tanci?

Datum: 05.07.2016

Vložil: Pedro

Titulek: Re: Chondropatie pately

Kašli na to, raději tancuj méňě, ať si dojdeš pro rohlíky.

Přidat nový příspěvek